Saturday, March 31, 2007

Mijn hobby wordt mijn beroep

Eergisteren werd Wendy Huyghe 28 zwoele lentes oud en gisteren werd ze officieel voorgesteld als vj bij TMF. Ze heeft West-Vlaamse roots, maar ze woont al eeuwen in Gent. Rudi Moeraert: "Ik ontmoet Wendy Huyghe op het Sint-Baafsplein. Aandachtige lezers kennen haar nog als stoute schrijfster van Koffie&Croissant in Het Volk. Daarmee stopte ze, want de televisie lonkte"
Wendy Huyghe: ,,Sedert vorige zomer schuimden mijn maatje Sofie en ik de festivals af om flitsende televisie te maken voor TMF. Ze waren daar blijkbaar tevreden over Festival Facts, de samenwerking wordt - intensiever - verder gezet.''

Lees meer in Het Volk

Thursday, March 29, 2007

Screening brandveiligheid jeugdlokalen

De Jeugddienst gaat de komende weken de Gentse jeugdlokalen screenen op brandveiligheid. Die screening komt er naar aanleiding van een gewijzigde reglementering voor publiek toegankelijke instellingen. Schepen voor Jeugd Matthias De Clercq: ,,Het is zeker niet de bedoeling om lokalen te gaan sluiten. De studie wil alleen de huidige situatie duidelijk in kaart brengen. In 2003 werd de brandveiligheid reeds onderzocht, maar door de nieuwe reglementering is een nieuwe studie nodig.'' De resultaten vormen de basis voor de budgetten van het nieuwe jeugdbeleidsplan.

Lees meer in Het Volk

Georges Anthuenis zegt politiek vaarwel

Voormalig burgemeester van Lokeren Georges Anthuenis (71), ook oud-senator en -Kamerlid, verlaat de politiek. Hij verraste gistermiddag zijn collega's in de Oost-Vlaamse provincieraad door zijn afscheid aan te kondigen. Niet alleen het einde van zijn politieke carrière zelf komt onverwacht, maar ook de manier waarop Georges Anthuenis dat bekendmaakte. Midden de zitting onderbrak hij de dagorde om een brief voor te lezen. ,,Ik ben bijna 72, het is tijd om te gaan'', sprak hij op wat zijn laatste provincieraad zou worden.

Georges Anthuenis staat vandaag vooral te boek als de oudere broer van voetbaltrainer Aimé Anthuenis en als de vader van de huidige Lokerse burgemeester Filip, maar vorig decennium was hij de uitgesproken meneer de burgemeester van Lokeren. Anthuenis senior bestuurde de Durmestad van 1995 tot 2000, in een periode dat de toenmalige CVP voor het eerst sinds mensenheugenis niet in de meerderheid zat. Hij realiseerde het veelbesproken nuloverlastproject, gaf de opdracht de bevolking te ondervragen in een grootschalige enquête en liet het nieuwe stadhuis bouwen. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2000 verdween hij van het politieke toneel in Lokeren, nadat zijn zoon Filip hem opvolgde als burgemeester. Vader Anthuenis zette zijn carrière voort in de minder bekende Oost-Vlaamse provincieraad. Daar werd hij begin dit jaar herkozen.

Lees meer in Het Volk

Wednesday, March 28, 2007

Brandweerman haalt goud in Australië

Hans Cuepers (34) uit Dendermonde haalde afgelopen week een gouden medaille op de Wereldspelen voor brandweer- en politiemannen in het Australische Adelaide. Hij versloeg in de finale van het snooker thuisspeler Shannon Dixson.
De Wereldspelen voor politie en brandweer vinden sinds 1985 om de twee jaar plaats en de 8.000 deelnemers komen uit alle uithoeken van de wereld. Er zijn liefst 70 disciplines, van bodybuilding, over tennis, voetbal, atletiek, zwemmen en dus ook snooker. ,,In de finale won ik van de Australiër Shannon Dixson, niet de eerste de beste want hij nam ooit nog deel aan het Wereldkampioenschap bij de -21-jarigen op het WK voor amateurs'', vertelt Cuepers die nog tot komend weekend Down under verblijft maar ons graag telefonisch te woord stond.

Lees meer in Het Volk

Tuesday, March 27, 2007

Zware brand in Oudburg

Een zware brand heeft gisternamiddag het Gentse stadscentrum op stelten gezet. Een loftcomplex in aanbouw tussen Oudburg en de Leie ging volledig in vlammen op. Rond 14.40uur zagen voorbijgangers rookwolken in de omgeving van Oudburg. Meteen werd groot alarm geslagen. Niet alleen ging het om een zeer zware brand, de Gentse brandweer stond ook voor een uiterst complexe opdracht. Het vuur woedde in een pand dat niet rechtstreeks vanaf Oudburg bereikbaar is. Het ligt ingeklemd tussen een huizenrij en de Leie. Langs de Leie is er enkel een smal jaagpad aan de achterkant van het getroffen blok. De brandweer moest de vlammen te lijf vanuit hoogtewerkers en vanop de platte daken van de huizenrij.

Lees meer in Het Volk

Saturday, March 24, 2007

Volvo Cars krijgt een nieuw logistiek centrum

De toelevering van Volvo Cars zal vanaf midden volgend jaar gebeuren vanuit een nieuw logistiek centrum vlak naast de fabriek. DSVSolutions, het vroegere Frans Maas Automotive, zal er 300mensen tewerkstellen.
Voor de toelevering van een pak auto-onderdelen werkt Volvo Cars Gent al drie jaar samen met de logistieke groep Frans Maas Automotive. ,,Dat is sinds wij in Gent de S40 en V50 begonnen te bouwen'', zegt Volvo-woordvoerder Mark De Mey. ,,Wij hadden in onze eigen gebouwen niet genoeg plaats meer om alle componenten op te slaan. Een aantal taken hebben wij toen uitbesteed aan Frans Maas.'' Frans Maas werd ondertussen overgenomen door de Deense logistieke groep DSV en veranderde zijn naam in DSV Solutions (Automotive). DSV Solutions levert onder meer koplampen, glazen kofferdeksels, versnellingsapparaten, luchtfilters en deursloten aan Volvo Cars Gent.

Lees meer in Het Volk

Friday, March 23, 2007

VB-jongeren rommelen met Guy en Freya

De Gentse jongerenafdeling van het Vlaams Belang pakt uit met affiches gebaseerd op de 'tIs goe geweest-campagne van Guy Verhofstadt en Freya Van den Bossche. Ze hebben daarvoor geen toestemming gevraagd aan de maker van het beeld. Drie affiches maakte VBJ-Gent-Eeklo voor zijn campagne, alledrie met het beeld van Verhofstadt en Van den Bossche op het beruchte bankje in het Citadelpark. Op de aangepaste affiches zegt Freya: 't Is nie goe geweest, hé Guy? , waarop de premier antwoordt: Zeg dat wel... maar trekken we ons dat aan? Bovenaan de affiches pakt het VB uit met zijn gekende stokpaardjes: vreemdelingen en criminaliteit. Daarvoor moesten ze echter zelf de wet overtreden: het auteursrecht van de fotograaf werd geschonden.

Lees meer in Het Volk

Spelenderwijs water sparen

Met de lancering van een unieke waterwebsite wil de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) jongeren zorgzamer laten omspringen met water. De site verzamelt een mix van nuttige weetjes en leuke spelletjes. In het kleine dorpsschooltje van De Kruipuit in Adegem stelde de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening gistermorgen een groots project voor: een gloednieuwe waterwebsite, speciaal ontwikkeld voor jongeren van 6 tot 14 en hun leerkrachten. De website www.kids.vmw.be kwam tot stand door het (nacht)werk van studenten en lectoren van de Artveldehogeschool. ,,De site is uniek voor Vlaanderen omdat er voor het eerst een volledig aanbod van interdisciplinaire lessenreeksen rond het thema drinkwater wordt samengebracht'', zegt Kathleen De Schepper van VMW. De site bevat een groot en divers informatief luik en geeft antwoorden op vragen als hoe gaat waterzuivering in zijn werk? , wat is een hydrofoor? (een pomp die het water omhoog stuwt naar de hoogste verdiepingen van flatgebouwen) en hoeveel water verspil je als je naar het toilet gaat?

Lees meer in Het Volk

Thursday, March 22, 2007

Rolstoelbasketters houden kater over aan trip naar Barcelona

De rolstoelbasketbalclub SV Sint-Jan heeft een historische trip naar Barcelona achter de rug. Niet omdat ze daar schitterend speelden maar omdat ze hemel en aarde moesten bewegen om hun materiaal weer thuis te krijgen.
Zo'n zottekesspel wil ik nooit meer meemaken'', zegt Roger Gekiere van SV Sint-Jan. ,,Het begon al voor het vertrek. Omdat we niet zo'n rijke club zijn, zochten we de goedkoopste vlucht naar Barcelona, met Ryanair. Kom maar af, zeiden ze, dus trokken we met zeven spelers, tien sportrolstoelen en vier gewone rolstoelen naar Charleroi.''

,,Ze hadden ons verteld dat er maar vier rolstoelpatiënten per vlucht mee mogen, maar dat was geen onoverkomelijk probleem, want drie van onze spelers kunnen met hun prothese ook zonder rolstoel uit de voeten. Op de luchthaven mochten ze plots niet mee. zodra ge uw pink verstuikt , zijt ge voor Ryanair een gehandicapte , kregen we daar te horen.''
Lees meer in Het Volk

Wednesday, March 21, 2007

Internationaal Ename Colloquium over de toekomst van erfgoed

Het Derde Jaarlijkse Internationale Ename Colloquium grijpt plaats van 21 tot en met vrijdag 23 maart in Monasterium Poortackere te Gent. Hoe zal erfgoed er de komende decennia uitzien? Welke rol zal erfgoed de komende jaren spelen in onze samenleving. De komende dagen zullen meer dan 150 internationale erfgoedspecialisten zich over specifieke problemen buigen. Niet alleen nieuwe technieken en technologie komen aan bod maar ook alternatieve financieringen en publieke betrokkenheid worden op internationaal niveau behandeld.

Jozef Dauwe, gedeputeerde voor cultuur is trots op de international uitstraling van het Ename Expertisecentrum: “Erfgoed bewaren is één zaak, financiering is een andere zaak. En hoe moet men het erfgoed ter beschikking stellen? Toeristische initiatieven spelen in op de groeiende interesse voor erfgoed, maar wat als dit erfgoed in de verdrukking komt?” Het is duidelijk dat men tegenstrijdige belangen en experimenten met erfgoedontsluiting nauwlettend moet volgen en de gevolgen er van moet schatten. Daarom is dit jaarlijkse colloquium van het Ename Expertisecentrum zo belangrijk. Specialisten van over de hele wereld zijn aanwezig en gaan met elkaar in debat. Voor Vlaamse amateurs en specialisten is het een nooit geziene kans om in contact met specialisten en de debatten te volgen.

Er worden bovendien contacten gelegd tussen landen die anders erg koel of vijandig tegenover elkaar staan zodat het debat in een serene sfeer kan groeien. Zo kan iedereen vrij over zijn erfgoed praten en hoe men het moet bewaren. Het Ename Expertisecentrum zet aan tot nadenken en slaagt er in om tendensen uit te zetten. Het resultaat van een colloquium mag misschien wel enkele jaren op zich laten wachten, dat is normaal bij nieuwe tendensen. De samenwerking met toonaangevende Internationale (ICOMOS) en Europese (EPOCH) organisaties, maar ook de medewerking van de Alliance of National Heritage Areas verklaren wellicht de aanwezig van onder meer een Unesco vertegenwoordiger.
Meer over het Colloquium

Guido Van Peeterssen.

Tuesday, March 20, 2007

Stad gaat strenger optreden tegen dubbelparkeren

Stad Gent wil het dubbelparkeren op de openbare weg tegengaan. Dat ergert veel mensen en ook het openbaar vervoer geraakt er geregeld door in de knoei. Vlaams Belang-gemeenteraadslid Geert De Jaeger zei dat hij geregeld dubbel geparkeerde wagens tegenkomt in de Wondelgemstraat, de Tolhuislaan, de Bevrijdingslaan, de Phoenixstraat, de Dampoortstraat. ,,Vaak zie je plots een wagen stoppen. De auto blijft dan gewoon staan, met chauffeur erin of niet. Vaak vlak voor een winkel waar men nog vlug iets gaat kopen.''

Burgemeester Daniël Termont antwoordde dat het toezicht op foutparkeren in Gent een prioriteit is. ,,In 2006 zijn 26.039 processen-verbaal voor foutparkeren uitgeschreven. De politie stopte bijna 30.000 manuren in toezicht op foutparkeren. Het is een bekend fenomeen, dat steeds groter wordt. We krijgen daar ook diverse klachten over. Ook de door u opgesomde plekken zijn bekend. Reken daar nog maar andere straten bij, zoals de Sleepstraat en invalswegen in de negentiende-eeuwse gordel.''

Lees meer in Het Volk

Defecte kabel doet trams stilstaan

Door een defecte kabel heeft een deel van het tramverkeer in het Gentse stadscentrum gisteravond een goed uur stilgelegen. Het defect deed zich rond 18 uur voor aan de Vleeshuisbrug. Daar zijn al een tijd werken aan de gang, maar het is nog onduidelijk of die de panne hebben veroorzaakt. Vooral lijn 1 en lijn 4 werden getroffen. Rond 19.15 uur was de kabel hersteld en konden de trams opnieuw rijden.

Lees meer in Het Volk

Ons moedertoale moe blaaven

Een kwart eeuw geleden richtte wijlen Julien Colle, stichter en uitbater van de biercafés De Tempelier en de Dulle Griet, de Gentsche Sosseteit op. Vrijdag houdt deze ,,vereniging ter instandhouding van het Gents dialect'' haar jubileumbanket in Flanders Expo. Julien Colle zaliger was behalve Gentenaar in hart en nieren ook een creatief bevlogen man. Na de eerste ,,dranken drive-in'' in Gent begon hij zijn eigen café De Tempelier, in het Meersenierstraatje bij de Vrijdagmarkt, waar hij in 1973 de nobele Gilde van de Stroppendragers in het leven riep. Een jaar later bedacht hij dan weer de verkiezing van een Gents Stropken , een talentenjacht voor jongeren ,,die nog echt Gents keune klappen''. Nog geen tien jaar later richtte hij in de Dulle Griet De Gentsche Sosseteit op uit onvrede met de teleurstellende kennis van het Gents dialect bij de jongeren.

Lees meer in Het Volk

Saturday, March 17, 2007

In alle vriendschap uit elkaar gegaan

Volvo Cars denkt eraan om nog meer diensten uit te besteden. Een studie voor de bedrijfskeuken is aan de gang. Peter Leyman ontkent dat discussies daarover zouden geleid hebben tot zijn vertrek. Volvo Cars is het enige automobielbedrijf in België dat nog over een eigen keuken beschikt. Bij Ford, dat eigenaar is van Volvo Cars, worden de bedrijfsrestaurants uitgebaat door externe firma's. Voor Volvo Cars loopt een studie om dat ook te doen. ,,De mensen van de keuken leven daardoor al een paar maanden in onrust'', zegt ACV-hoofdafgevaardigde Gino Hautekeete. ,,Wij zullen ervoor vechten om de keuken intern te houden.''

Lees meer in Het Volk

Friday, March 16, 2007

Bejaarde kleptomaan gevat

Een 78-jarige Brusselaar is aangehouden nadat hij woensdag in een winkel en een privéwoning een portefeuille had gejat. In de voormiddag was hij in boetiek Vanessa Bis in de Zonnestraat doorgedrongen tot de achterste ruimte die niet toegankelijk is voor klanten. Daar had hij een portefeuille gestolen die toebehoorde aan een verkoopster. Enkele uren later werd hij betrapt door een logopediste in haar woning aan de Krijgslaan. De man, die ondanks zijn leeftijd nog opmerkelijk vitaal is, was over een hek geklommen en zo binnengeraakt in de woning waar hij een portefeuille had gevonden.

Lees meer in Het Volk

Kom fuiven met De Gentenaar

Zin in een kotfuif in de redactielokalen van De Gentenaar? Wij nodigen twaalf keer vijf studenten uit om samen met de redacteurs en redactrices van De Gentenaar uit de bol te gaan op de tonen van Urgent.fm. Schrijf je vóór maandag samen met vier kotgenoten in op interactief@gentenaar.be . Wij pikken er de twaalf leukste inzendingen uit. De winnaars worden persoonlijk verwittigd en mogen dinsdagavond 20 maart tussen 22 uur en 1 uur komen fuiven op onze redactie.


Lees meer in Het Volk

Wednesday, March 14, 2007

Vuilnisbelt op Graslei

De Gras- en de Korenlei lagen er dinsdagmorgen bij als een kleine vuilnisbelt. Het uitzonderlijk goede weer had maandag massa's volk gelokt, met bergen afval als gevolg. Het leek wel alsof de Gras- en de Korenlei een wilde nacht Gentse Feesten achter de rug had. Bergen blik, flessen, bekertjes en uitpuilende vuilniskorven ontsierden de historische kern.

Werden Ivago en de politie dan verrast? Iedereen weet toch dat zodra de zon schijnt, veel jongelui samentroepen op de Koren- en vooral de Graslei, die dan een groot terras worden. ,,We zijn in snelheid genomen door het goede weer'', zegt Frank De Valckeneer van de Gentse politie. ,,Normaal starten we vanaf 1 april met onze wandelpatrouilles op de Gras- en Korenlei. Die Grasko -patrouilles verzoeken mensen om de blikjes en broodjeszakken die naast hen liggen - potentiële sluikstorters zeg maar - in de vuilnismanden te deponeren. Als we Al Gore mogen geloven - met de opwarming van de aarde - worden die twee leien binnenkort een soort ramblas waar altijd volk zal zijn en moeten we onze Grasko -patrouilles misschien het hele jaar door laten lopen.'' Omdat het goede weer gisteren aanhield, vroeg de politie meteen aan Ivago om een aantal extra afvalkorven te plaatsen en het aantal ophalingen direct te verhogen naar het ,,zomerregime''.
Lees meer in Het Volk

Groen! vangt bot over Roma bij OCMW

Het Gentse OCMW ging gisteravond slechts zeer gedeeltelijk in op een vraag van Groen! om de Roma-zigeuners een referentieadres te bezorgen en om hun huurwaarborg te betalen.
De Roma, die al een half jaar van kraakpand naar kraakpand trekken, hadden de voorbije dagen nog intensief actie gevoerd om hun zaak te bepleiten. Gisteravond demonstreerden zo'n 150 Roma en hun sympathisanten voor het begin van de OCMW-raad.
Lees meer in Het Volk

Thursday, March 08, 2007

Tiener die vinger van Gentse agent afbeet krijgt twee jaar celstraf (DS).f

Een 18-jarige jongeman die de vinger afbeet van een Gentse agent, is woensdag veroordeeld door de correctionele rechtbank van Gent. De tiener kreeg twee jaar celstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk. Hij moet zich laten begeleiden voor zijn agressieprobleem. De beklaagde, Samson I. (Ifeagwu), werd op 8 december vorig jaar rond drie uur 's nachts opgemerkt door een politiepatrouille aan het Gentse Woodrow Wilsonplein. Toen de agenten hem wilden controleren, verzette de tiener van Nigeriaanse afkomst zich hevig. In zijn rugzak vond de politie een koevoet, een neppistool en een doos met muntstukken.

Lees meer in De Standaard

Marriott opent 20 maart

Het prestigieuze Marriotthotel aan de Korenlei opent op 20 maart. Het had heel wat voeten in de aarde - de openingsdatum werd diverse keren verschoven - maar dit keer is het zover. De bouw van het luxehotel Marriott liep niet van een leien dakje. Eerst duurde het jaren voor het project vorm kreeg. In december 2002 begonnen de bouwwerken, maar een aannemer brak beschermde vloeren, plafonds en balken uit en de werf werd in april 2003 stilgelegd. Marriott verloor een jaar met de afwikkeling van die zaak en de herstellingswerken. De bouwheer kreeg een flinke boete. Intussen lopen er nog gerechtszaken over schadeclaims van buren, zoals de eigenaar van het Blauwe Huis in de Drabstraat.

Lees meer in Het Volk

Handtasrovers met brommertje opgepakt

Drie handtasrovers die sinds half februari vijftien oudere dames op straat vanop een brommertje overvielen, zijn bij de lurven gevat. Het gaat om drie blanke Gentse jongens van 18 en 19 jaar die met de karige buit hun drugsverslaving betaalden. De vangst is een opsteker voor de Unit Diefstallen met Geweld van de Gentse politie, al benadrukt hoofdinspecteur Johan Blom de samenwerking met de interventiedienst, de fenomeenwerking en de agenten van de wijk Ledeberg.

Lees meer in Het Volk

Wednesday, March 07, 2007

Stad en provincie zoeken Tour-sponsors

Een privé-tentje net voor de aankomststreep, een diner met premier Guy Verhofstadt of toegang tot het VIP-café, je kan het voor de Gentse Ronde van Frankrijk-etappe allemaal krijgen op voorwaarde dat je er (veel) geld voor neertelt.

Op maandag 9juli komt de Ronde van Frankrijk naar Gent. Stad en provincie hebben de handen in elkaar geslagen om er een waar volksfeest van te maken. Zij trekken daarvoor samen 500.000euro uit, waarvan 160.000euro naar de organisatoren van de Tour gaat.

Voor de organisatie van de activiteiten rond de Ronde zal er waarschijnlijk nog meer geld nodig zijn. Om zoveel mogelijk sponsors aan te trekken gaan stad en provincie in zee met Octagon Cis. Het organisatiebureau stelde maandagavond in het ICC de verschillende sponsorpakketten voor.

Lees meer in Het Volk

Tuesday, March 06, 2007

Blaarmeersen krijgen BMX-parcours

Dit najaar start de aanleg van een BMX-parcours achter het wielercentrum Eddy Merckx in de Blaarmeersen. Dat antwoordde schepen Christophe Peeters (VLD) op een vraag van gemeenteraadslid Anne Schiettekatte (SP.A).
Die wilde eigenlijk weten of de Blaarmeersen een mountainbikeroute krijgen. Volgens de schepen is die voorzien, maar moet die eerst vastgelegd worden in het masterplan van de Blaarmeersen.

Lees meer in Het Volk

Monday, March 05, 2007

Mathias voor de leeuwen

Mathias De Clercq, de 25-jarige schepen van Werk, Economie, Jeugd en Middenstand, begon bijna te kreunen toen we hem vroegen of hij eerste opvolger wordt op de Oost-Vlaamse Open VLD-lijst voor de verkiezingen van 10 juni. ,,Ik ben pas begonnen en ik doe het zo graag, laat me in Gent blijven'', schreeuwde hij bijna uit. Maar je moet ook iets over hebben voor je partij, zag je hem erbij denken.
De lijstvorming zit in een beslissende fase. Al is er nog geen verkiezingskoorts, het Gentse stadsbestuur en de Gentse gemeenteraad ontsnappen niet aan de dans.

Lees meer in Het Volk

Sunday, March 04, 2007

Geruchten over vertrek Volvo-Gent kopman (DT)

Peter Leyman, de topman van Volvo Cars in Gent, zou na zes jaar het bedrijf verlaten. Dat schrijft De Standaard dit weekend, geruchten aanhalend. Bij de vakbonden luidt het dat het vertrek van de gedelegeerd bestuurder van de Gentse autofabriek in de lucht hangt
Lees er meer over op De Tijd

Friday, March 02, 2007

"Vuilste volkstuintjes'' van de stad zijn terug

Wie de jongste tijd langs de Wondelgemse Meersen wandelt, kan er niet naast kijken: het gebied ligt bezaaid met sluikstorten. Een paar jaar geleden is er nochtans al eens bijna 80ton sluikstort weggehaald en waren er maatregelen genomen. De vuilste volkstuintjes van Gent, zo werden de Wondelgemse Meersen in 2004 genoemd. Op die terreinen, tussen de Buitensingel, de Parallelweg en de Maïsstraat, hadden er zich in de loop der jaren tonnen zwerfafval opgestapeld. In die mate zelfs dat de treinreizigers die ernaast passeerden, hun beklag deden over het wansmakelijke uitzicht.

Lees meer in Het Volk

Thursday, March 01, 2007

Autosector krijgt twee nieuwe opleidingen

Om genoeg kandidaten te vinden voor de jobs bij Volvo, organiseert VDAB in samenwerking met Volvo Cars en Volvo Trucks een vorming auto-assembleur. Die gaat in april van start en is een primeur voor Vlaanderen. Op initiatief van Vlaams minister Fientje Moerman (Open VLD) kwam er in 2005 een rondetafel over de automobielsector. Daaruit kwamen twaalf concrete actiepunten naar voor. Een daarvan was het dichten van de kloof tussen onderwijs en arbeidsmarkt.

,,Met de opleiding auto-assembleur willen wij daarop inspelen'', zegt minister Moerman. De opleiding, georganiseerd door VDAB en Volvo, duurt zes weken en wil vooral attitudes en competenties bijbrengen voor een job in de auto- of vrachtwagenproductie. In Gent gaat de VDAB in april van start. Later volgt ook Genk, waar een Ford-fabriek gevestigd is.

Lees meer in Het Volk