Wednesday, January 30, 2008

Honderd appartementen zonder verwarming door onenigheid bij eigenaars

De helft van de bewoners van het grote appartementenblok aan het E3-plein in Ledeberg zit deze dagen in de kou. 'Reden is dat de eigenaars de aankoop van een nieuwe verwarmingsketel steeds bleven tegenhouden', zeggen de bewoners. Voor bewoner Patrick Danneels heeft het de laatste dagen allemaal net iets te veel weg van kamperen. Hij moet zich beredderen met een elektrisch vuurtje en om zich te wassen rekent hij op een kleine boiler in de keuken. Hij is meer bezorgd om de andere inwoners. Danneels: 'Hier zitten bejaarde mensen die dagelijks gewassen worden door verpleegsters. Maar nu moeten zij hun water opwarmen op het keukenvuur. Die mensen hebben daar allemaal geen tijd voor.'

Het probleem is volgens Danneels niet te herleiden naar een eenvoudig defect van de verwarmingsketel. 'De eigenaars wisten al jaren dat die het eens ging begeven. Hij is al ettelijke keren hersteld en de laatste maanden was er zelfs ontploffingsgevaar. Maar de eigenaars, die hier meestal zelf niet wonen, waren niet bereid om de kosten te dragen voor een nieuwe ketel.'


Lees meer in Het Volk

Tuesday, January 29, 2008

Stad onderzoekt samenwerking met takelfirma D&S

De stad laat bekijken of ze nog verder in zee gaat met takelbedrijf D&S. Het Hof van Cassatie heeft een arrest van het Gentse hof van beroep bevestigt waarin de zaakvoerder van D&S werd veroordeeld. De zaak dateert van 2003. Toen had een werknemer van D&S een slachtoffer van een ongeval een afstandsverklaring van zijn autowrak laten tekenen, terwijl die een omniumverzekering had. De verzekeringsmaatschappij diende klacht in.

De vennootschap moest een schadevergoeding betalen van 2.500 euro en zaakvoerder Dave V. werd veroordeeld tot een maand cel met uitstel, wegens medeplichtigheid aan oplichting. In beroep kreeg D&S opschorting van straf, maar de uitspraak tegen Dave V. werd bevestigd. Hij tekende cassatieberoep aan, maar heeft ook daar bakzeil gehaald.

Lees meer in Het Volk

Monday, January 21, 2008

De post komt nooit meer terug

Veel Gentenaars zullen straks geen postkantoor meer hebben en dat wordt wennen. Ook de vertrouwde facteur verdwijnt uit het straatbeeld. Met de invoering van de georoutes, de computergestuurde postbedelingsroutes, zijn ook al veel bekende gezichten onder de postbodes verdwenen. De Post verkeert in volle omwenteling. Daar heeft de nakende liberalisering veel mee te maken. Tegen 2009 mogen maar 650 van de 1.300 postkantoren overblijven. In Gent blijven straks nog 7 van de 26 kantoren over. De postkantoren die dicht gaan, worden een voor een vervangen door postpunten. In zulk postpunt kun je voor zowat negentig procent van de postverrichtingen terecht. Zo kun je er onder meer postzegels kopen, aangetekende zendingen versturen of pakjes in ontvangst nemen. Alleen klanten van de Bank van De Post kunnen er niet terecht. Postpunten worden meestal ingericht in warenhuizen of kleine supermarkten. Veel verdienen die er niet aan, maar het argument om een postpunt te openen, is dat je er nieuwe klanten mee kunt lokken.

Lees meer in Het Volk

Kijk ook uit naar de volgende tentoonstelling in het Science Museum

Politie wil meer flitsen

Tussen juli en november 2007 moest de politie de flitspalen noodgedwongen bijna volledig uitschakelen omdat het vastgelegd quotum van 20.000 pv's eind juni al bijna was bereikt. Staan er te veel flitspalen in Gent? Of rijden we te hard in onze stad? In ieder geval waren er halverwege het jaar 2007 al 18.000 snelheidsovertreders geflitst door onbemande en bemande camera's. Voor ieder van die overtredingen wordt een proces-verbaal gemaakt omdat de federale overheid zegt dat dit zo moet. Alleen kan het parket niet altijd volgen om al die pv's te verwerken en overtreders te vervolgen die weigeren te betalen.

"Daarom hadden we in samenspraak met politie en rechtbank in het zonaal veiligheidsplan vastgelegd dat er per jaar 20.000 pv's mogen worden uitgeschreven voor snelheidsovertredingen geregistreerd door camera's" zegt Annemie Serlippens van het Gentse parket. Omdat dat jaarquotum echter eind juni al bijna was bereikt, moest de politie stevig op de rem gaan staan. Flitspalen werden zo goed als lamgelegd en ook de bemande controles werden op een laag pitje gezet. Pas in november werden de controles weer op het normale niveau teruggebracht.


Lees meer in Het Volk

Thursday, January 17, 2008

Lange stroompanne aan Brusselsesteenweg

Een lange elektriciteitspanne zorgde gisterochtend voor heel wat wrevel aan en in de omgeving van de Brusselsesteenweg. De inwoners uit de buurt van de Peter Benoitlaan waren ervan verwittigd dat er werken uitgevoerd zouden worden op het kruispunt van het Arsenaal en dat ze even zonder stroom zouden zitten. Die hadden maatregelen kunnen nemen.

Maar tijdens de werken liep een en ander fout in de diepe put waarin de werklui actief waren. Een hoogspanningskabel die de steenweg voedt, werd zwaar beschadigd.

Lees meer in Het Volk

'Cherchez la femme' bij UGent

Wie houdt van prachtige, nostalgische foto's 'uit de oude doos' moet deze dagen in de hal van de Boekentoren zijn. Het beeldarchief van de universiteit toont er een historisch overzicht van de vrouwelijke (en mannelijke) studentenpopulatie in Gent.


De leeszaal van de Boekentoren zit, zoals elk jaar, afgeladen vol in januari. Studenten bereiden er zich voor op hun examens. Jongens en meisjes zitten broederlijk naast elkaar. Dat was ooit anders. De lange tijd exclusief Franstalige universiteit was gedurende vele jaren een echt mannenbastion. In 1882 - de Gentse universiteit bestond toen al 65 jaar - was Sidonie Verhelst de eerste vrouw die zich inschreef. Ze koos voor natuurwetenschappen. Sindsdien groeide het aantal meisjesstudenten langzaam aan tot de rollen zich halverwege de jaren negentig van vorige eeuw omkeerden. Vandaag zijn er meer vrouwelijke dan mannelijke studenten aan UGent. En ook onder het assisterende personeel zijn de vrouwen nu in de meerderheid. Enkel onder de professoren blijven de mannen oververtegenwoordigd.


Lees meer in Het Volk

Monday, January 14, 2008

Stad gaat verkeer sturen

De aftandse borden die nu de P-route aanduiden en die aangeven hoeveel plaatsen er vrij zijn in de parkings, worden nog dit jaar vervangen. De 108 nieuwe elektronische borden kunnen ook het verkeer omleiden als ergens een ongeval is gebeurd of een file ontstaat. De huidige borden dateren van 1997 en zijn intussen verouderd', zegt schepen van Mobiliteit Karin Temmerman (SP.A). De leesbaarheid laat ook te wensen over: het is niet altijd makkelijk om te zien hoeveel plaatsen er nog zijn in de parkings.

'Bovendien is het systeem ook beperkt. Het kan alleen mensen naar de parkings leiden. Met de technologische ontwikkelingen van de jongste jaren moeten we een stuk verder kunnen gaan. We gaan het parkeergeleidingssysteem uitbouwen tot een verkeersgeleidingssysteem. Dat laatste houdt in dat we die elektronische borden ook gaan gebruiken om auto's om te leiden als er werken zijn, of bijvoorbeeld tijdens de Gentse Feesten.'

'Met de nieuwe borden willen we er ook voor zorgen dat chauffeurs die naar Gent komen, langer op de stadsring (R40) blijven. We zullen hen ontmoedigen om de P-route te volgen.', zegt Temmerman. 'Nu slibt die P-route dicht omdat ze als een soort mini-ring rond de binnenstad wordt gebruikt. De nieuwe borden zullen de chauffeurs daarom veel sneller terug richting R40 sturen.'


Lees meer in Het Volk

Wednesday, January 09, 2008

Brandweer krijgt nieuwe kazerne aan oprit E17

De Gentse brandweer krijgt een nieuwe kazerne, wellicht langs de oprit van de E17 in Gentbrugge. 'Nu zit de brandweerpost-Oost nog in de oude fabrieksgebouwen van De Porre, maar daar hebben we andere plannen mee', zegt burgemeester Daniël Termont.


Brandweerkolonel Christian Van De Voorde trok gisternamiddag voor het eerst op plaatsbezoek naar de terreinen van de snelwegpolitie, langs de oprit van de E17 aan de Brusselsesteenweg. 'De terreinen in kwestie zijn eigendom van de Vlaamse Gemeenschap', zegt burgemeester Termont. 'We hopen ze in erfpacht te kunnen nemen. Principieel zit het aankoopdossier wel goed, maar definitief is het allemaal nog niet. Wij willen de brandweer nochtans graag naar die plek verhuizen, want ze is strategisch ideaal gelegen: van daaruit kan je zowel via de Brusselsesteenweg als via de E17 snel uitrukken.'



Lees meer in Het Volk

Monday, January 07, 2008

Dans de spoken weg

Waarom moet een jong leven dat mooi en goed is, zo ongenadig afgebroken worden?' De pastoor van de Sint-Eligiuskerk in Gentbrugge verwoordde zaterdagvoormiddag de gevoelens van de honderden familieleden en vrienden die afscheid kwamen nemen van Eva Venneman. De twintigjarige vrouw kwam tijdens oudejaarsnacht op tragische wijze om het leven. Samen met twee vrienden was zij op weg naar de Carré in Willebroek om er Nieuwjaar te vieren. Dat nieuwe jaar was nauwelijks drie kwartier oud toen hun wagen op de E17 in Zele tegen een paard botste. Dat was op hol geslagen door het geluid van feestvuurwerk. Eva overleed ter plekke. Bestuurder Jelle Roelandt en medepassagier Cindy Laeremans (allebei 27) raakten zwaargewond.

De uitvaartplechtigheid voor Eva vond zaterdag plaats in een afgeladen volle Sint-Eligiuskerk in Gentbrugge. 'Het was nieuwjaarsnacht. Zij hadden aan elkaar een gelukkig jaar gewenst en nog geen uur later worden jonge levens het slachtoffer van een smartelijk ongeval', keerde de pastoor terug naar de dramatische oudejaarsnacht. 'Waarom moet een jong leven dat mooi en goed is, zo ongenadig afgebroken worden? Wij hebben geen antwoord. Wij zitten samen als verslagen kinderen, ontredderd. Wij zoeken beschutting en troost bij elkaar.'

Lees meer in Het Volk

Santé, santé, santé (maal 7.300)

De nieuwjaarsdrink van de stad Gent wint jaar na jaar aan populariteit. Zondagvoormiddag zakten naar schatting 7.300Gentenaars (en niet-Gentenaars) af naar het Sint-Baafsplein om te klinken op 2008. De weergoden zijn Gent dit jaar voorlopig gunstig gezind. Is er tussen alle regendagen door toch een zonnige dag, dan valt die net op het moment dat de dienst Feestelijkheden zijn jaarlijkse nieuwjaarsdrink organiseert. De winterzon lokte gisteren een massa volk naar het fraai ingerichte Sint-Baafsplein. Die hadden er geen enkele moeite mee om de 30.000gratis drankjes achterover te kappen.

Voor ze zich te goed konden doen aan chocomelk, jenever of bier moesten de toeschouwers nog even stil zijn voor toespraken van burgemeester Daniël Termont, met opvallende hoed, en Pierke Pierlala en zijn Spelleke van Drei Kluite. Termont stond in zijn tweede nieuwjaarstoespraak als burgemeester stil bij de sociale uitsluiting. 'De cijfers uit het Jaarboek Armoede 2007 doen mij even slikken. In Vlaanderen is 10,7procent van de bevolking arm, voor heel België loopt dat cijfer op tot 14,7procent. Een op drie huishoudens moet een derde van zijn inkomen besteden aan wonen. In 2006 deden 106.900mensen een beroep op de Voedselbank. Er zijn een pak mensen die minder fortuinlijk zijn dan wij hier vandaag.'

Lees meer in Het Volk

Friday, January 04, 2008

Schooldreef blijft een sukkelstraatje

De Schooldreef in Gentbrugge zit al anderhalf jaar in het sukkelstraatje. De wekelijkse markt kwijt, wegenwerken die aanslepen, en nu al zes weken geen straatverlichting. Voor een winkelstraat is dat geen cadeau. Michel Van Hamme, baas van café De Sportvriend in de Schooldreef, ziet het niet meer zitten. 'De communicatie vanuit het stadsbestuur is nul komma nul. Ze spelen met onze voeten', zegt hij. 'Electrabel moest hier een defect opsporen en we zouden 21 dagen zonder straatverlichting zitten. We zijn nu zes weken verder en deze straat vol winkels en horeca zit al heel de winter in het donker. Gezellig hé, voor de klanten? Dat kan toch niet! En dan moet je eens proberen aan een antwoord op je vragen te geraken. We lopen overal tegen de muur.'

Is de Schooldreef niet die straat waar ooit een bloeiende markt was op maandag? 'Juist mijnheer. Anderhalf jaar geleden is die markt, omwille van tijdelijke werkzaamheden, verhuisd naar de Maurice Verdoncklaan. Tijdelijk hé! We zijn nu meer dan achttien maanden later en er is nog niet gerept over de terugkeer van onze markt. Schandalig gewoon. En bij het stadsbestuur sturen ze ons van het kastje naar de muur. Vroeger was heel die problematiek gegroepeerd, nu moeten we ons wenden naar afwisselend schepen Temmerman, de dienst Feestelijkheden en de dienst Markten. En dat zijn telkens andere schepenen.'

'En als Electrabel plotseling zes weken nodig heeft om een defect op te sporen, en ons in het ongewisse laat tijdens deze drukke commerciële dagen, dan vind ik dat heel erg triest en wraakroepend.'
Lees meer in Het Volk

Thursday, January 03, 2008

Dierenvriendin komt om door losgebroken paard

Eva Venneman (20) zat op oudejaarsnacht samen met vrienden in een wagen die op de E17 botste op een paard. Eva overleefde het niet. 'Kijk naar de foto en je merkt wat een stralende persoonlijkheid ze was', zegt haar terneergeslagen vader.

Wat een uitgelaten oudejaarsfeest moest worden, is uitgedraaid op een drama. Eva Venneman was op slag dood toen de auto waarin ze zat op de onverlichte E17 in Zele botste op een paard dat door vuurwerk in paniek uit zijn wei was gebroken. Haar vrienden Cindy Laeremans (27) en Jelle Roelandt (27) liggen met zware verwondingen in het ziekenhuis.

Eva, Cindy en Jelle ontmoetten elkaar jaren geleden in het toenmalige Snookerpaleis in Gentbrugge dat werd uitgebaat door Cindy's vader. Cindy verhuisde later naar Deinze, maar de vriendschap bleef bestaan. Jelle Roelandt had werk gevonden bij Volvo en Eva zat ondertussen in het laatste jaar van de richting Hotelmanagement in Brugge. 'Ze zag trouwens echt uit naar haar stage in Frankrijk', zegt haar vader Willy Venneman, die alleen achterblijft met zijn zoon. Eva woonde bij haar moeder in Gentbrugge.
Lees meer in Het Volk

Beredderen helpt ons niet

De voorzitter van Racing Club Gentbrugge, Etienne Van Der Sypt, is ten einde raad. Zijn voetbalterreinen liggen in het natuurgebied Gentbrugse Meersen, wat elke uitbreiding onmogelijk maakt. Het is niet de eerste keer dat Van Der Sypt aan de alarmbel trekt. Hij werd eigenaar van de terreinen in 1993 en sindsdien ging het van kwaad naar erger. 'Van bij het begin hebben we de steun van de stad gezocht. Telkens stuurden ze ons met een kluitje in het riet. Vorig jaar leek er eindelijk een oplossing in de maak maar sindsdien hoorden we niets meer. Mijn terreinen liggen er belabberd bij en de kleedkamers zijn te klein om alle ploegen te huisvesten. Het is zodanig erg geworden dat we sinds 1 november nog maar twee keer hebben kunnen trainen op dit terrein. We moeten uitwijken naar zalen of terreinen gaan huren bij andere clubs.'

Lees meer in Het Volk

Tuesday, January 01, 2008

Monumentenzorg wil brasserie in Belfort

Een dagschotel eten in de Lakenhalle van het Belfort. Moet kunnen, vindt de dienst Monumentenzorg. Zij maken een plan op om in het Belfort een restaurant onder te brengen. Wie vandaag het Belfort bezoekt, komt binnen via de Lakenhalle, maar krijgt maar een klein stukje van de imposante ruimte te zien. De rest van het gebouw staat het grootste deel van de tijd leeg. De Lakenhalle wordt enkel gebruikt voor speciale gelegenheden. En dat is zonde, vinden ze bij de dienst Monumentenzorg van de stad Gent.

'De Lakenhalle is een schitterend historisch gebouw, maar is het grootste deel van de tijd verlaten', zegt Geert Van Doorne, directeur van de dienst Monumentenzorg. 'En dat terwijl er zoveel toeristen langskomen die vaak een tijdje moeten wachten voor ze met een gids het Belfort kunnen bezoeken.' De uitbating van het Belfort is in handen van de Gidsenbond van Gent en Oost-Vlaanderen. De Lakenhalle is in concessie bij drie horeca-exploitanten. In 2008 lopen beide overeenkomsten af.

Lees meer in Het Volk