Monday, March 28, 2011

Buurtgroep Bordure vraagt duurzame wijk

In 2012 willen drie sociale huisvestingsmaatschappijen en het stadsontwikkelings-bedrijf langs de Hogeweg beginnen met de bouw van 330 woningen. Die worden ingebed in een groene ruimte la Sapinière. Bordure hield zaterdag een druk bijgewoonde inspraakdag. De bewoners komen op voor een duurzame en ecologische wijk.

Stella Maris aan de Hogeweg was volgelopen voor de buurtvergadering. Bordure organiseerde eerder al geslaagde Bordure-fiesten en wilde nog een informatiedag organiseren over het nieuwe bouwproject in de driehoek Sint-Bernadettestraat, Hoge Weg en Scheeplosserstraat. Het project met de naam Hogeweg omvat 330 woningen rond een groot en vernieuwd park La Sapinière. De bouw van de nieuwe wijk is gepland voor 2012 en 2013. In 2011 worden de wegen al aangelegd. Eerst moet er nog archeologisch onderzoek worden uitgevoerd. Onderzoek uit de jaren tachtig wees uit dat er sporen van grafheuvels uit de bronstijd (2000-8000 v. Christus) zijn gevonden.

Lees meer in Het Nieuwsblad
Lees ook het artikel op deze site
Lees ook het artikel op deze site

Saturday, March 26, 2011

We zijn die sluikstorten echt kotsbeu

Godshuishammeke en Huidevetterken, het zijn schitterende namen voor straten, alleen jammer dat ze er een stuk minder schitterend bij liggen. De twee zijstraten van de Sleepstraat genieten zelfs de twijfelachtige eer door onze lezers en Ivago te zijn gekozen tot allersmerigste van de vijf vuilste straten van Gent. ‘En het wordt alleen maar erger', klagen de bewoners. De eerste lentezon in Gent lokt ook de bewoners van de wijk Sluizeken-Tolhuis-Ham naar buiten. In het Huidevetterken heeft een Turkse vrouw haar stoeltje in een zonnig hoekje geplaatst. Zo ver mogelijk weg van een twintig meter lange slinger van vuilzakken die het hele trottoir inpalmt. Minstens een dozijn blauwe zakken staan hier al twee weken. Ivago heeft er een rode sticker opgekleefd omdat er zaken insteken die er niet in thuishoren. ‘Die blijven hier staan tot iemand klacht indient voor sluikstorten', zegt buurtwerker Hava.

‘Ik woon hiernaast', zegt de Turkse vrouw, ‘en ik ben dat afval op straat kotsbeu. Soms stinkt het verschrikkelijk.' Ze heeft het dan vooral over het tiental warenhuistassen vol onbestemd afval die niet eens dichtgemaakt naast de blauwe zakken zijn gezet.

Lees meer in Het Nieuwsblad
Lees ook het artikel op deze site
Lees ook het artikel op deze site

Wednesday, March 23, 2011

Graffitispuiter Phase voor rechter

De man die verantwoordelijk wordt geacht voor de vele gigantische graffiti-tags met Phase overal in Gent, hangt een celstraf van 4 maanden en een boete van 1.100 euro boven het hoofd. De 37-jarige Gentenaar is een gerespecteerd legaal graffitikunstenaar, maar na een anonieme tip kwam hij in beeld als Phase. De tags zijn al geruime tijd een echte plaag in de stad, vooral rond het station en aan de Schelde in het zuiden van de stad. Bij een huiszoeking werden op zijn computer vele foto's van de tags gevonden.

'Dat zegt niets', verdedigden hij en zijn advocaat zich voor de rechter. 'Phase2 is een graffiteur uit New York die sinds de jaren '70 navolging krijgt over de hele wereld. Er lopen wel meerdere Phases rond in Gent. Hoeveel koeien heten er Bella?'

Lees meer in Het Nieuwsblad
Lees ook het artikel op deze site
Lees ook het artikel op deze site

Tuesday, March 22, 2011

Politiechef vist dwarsligger op

De nieuwe korpschef van de Gentse politie heeft zijn voorganger en een dissidente hoofdcommissaris opnieuw opgevist. Voor allebei wordt een nieuwe, adviserende functie gecreëerd. Hoofdcommissaris Frederik Van Belle had zichzelf schaakmat gezet door als enige officier resoluut te weigeren om mee te werken aan het zogeheten Verbeterplan van de Gentse politie. Hij kon niet akkoord gaan met de vlijmscherpe doorlichting van het politiekorps door de professoren De Ruyver en Fijnaut, dat hij ‘karikaturaal, vooringenomen en onwetenschappelijk' noemde. Hij voelde zich voor die weigering ook gestraft met een veel minder belangrijke functie in de nieuwe structuur en stapte naar de Raad van State om een terugplaatsing te eisen in zijn oude functie.

De nieuwe korpschef Filip Rasschaert heeft Van Belle echter weer aan boord gehesen. ‘Hij wordt mijn persoonlijke adviseur', zegt Rasschaert ‘De functie is nieuw voor de Gentse politie, maar bestaat wel bij de federale politie. Het gaat om iemand die vanuit een helikopterzicht naar het politiewerk kijkt. Hij zal zich ontfermen over een heleboel dossiers. Een daarvan is het uitwerken van de manier waarop ik mezelf wil laten evalueren.'

Lees meer in Het Nieuwsblad
Lees ook het artikel op deze site
Lees ook het artikel op deze site

Saturday, March 19, 2011

Wolkenkrabber van 90 meter redt park

Wie in 2016 vanop de Blaarmeersen in de richting van het Sint-Pietersstation kijkt, zal aan de overkant van de Leie een toren zien van 90 meter hoog. 'Dat is de maximum toegelaten hoogte daar en we gaan die benutten ook - zo kunnen we de rest van het terrein groen houden.' Langs de Fabiolalaan, vlakbij het Sint-Pietersstation, komen tegen 2016 zo'n 800 woningen, plus nog kantoren, een school en een sporthal. De plannen beginnen nu vaste vorm aan te nemen en worden volgende week aan de buurt voorgesteld.

'Het terrein, dat ruim 1.200 meter lang is, is onderverdeeld in drie zones', zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Tom Balthazar (SP.A). 'Het dichtst bij het station komen er meer kantoren, het middendeel is voor bewoning en richting Blaarmeersen komen er nog eens 270 woningen die in een eerder groen gebied liggen'. Opvallend is wel dat midden in dat groene gebied twee grote torens zullen verrijzen, één van 60 meter en wat verderop, aan de Leie langs de overkant van de Blaarmeersen, zelfs één van 90 meter hoog.

Lees meer in Het Nieuwsblad
Lees ook het artikel op deze site
Lees ook het artikel op deze site

Friday, March 18, 2011

Alaaf, daar is het carnaval van Ledeberg

De gemiddelde Gentenaar snapt er niets van, maar voor de Ledebergenaar is dit het hoogtepunt van het jaar. Dit weekeinde gaat in de Gentse deelgemeente voor de 26ste keer de carnavalsstoet uit. 'En neen, dat is voor ons geen excuus voor een ordinaire zuippartij', zegt ex-prins carnaval Pascal Deconinck.
Het is alle hens aan dek bij de Muil'ntrekkers. De reusachtige koppen op hun carnavalswagen zien er nog redelijk bleek uit en daar moet tegen zaterdag verandering in komen. In een loods langs de Afrikalaan, waar alle Ledebergse carnavalsverenigingen hun wagen in elkaar steken, zijn enkele leden van de Muil'ntrekkers volop met spuitbussen en verfborstels in de weer om hun koppen van een kleurtje te voorzien.

'Die groep bouwt elk jaar een schitterende wagen, maar op het laatste moment moet er altijd nog veel gebeuren', stelt Pascal Deconinck (47) gerust. Hij is zelf lid van carnavalsgroep Dutsenclub. 'Pas op, wij zijn ook nog niet klaar hoor. Wij maken dit jaar een persiflage op de Benidorm Bastards en trekken als de Ledebirgse Bastards door de straten. Zoals je ziet, moeten onze poppen ook nog afgewerkt worden.'

Lees meer in Het Nieuwsblad
Lees ook het artikel op deze site
Lees ook het artikel op deze site

Thursday, March 17, 2011

Ook Drongen doet mee!

Niet alleen buurtbewoners uit het centrum van Gent kuisen op zondag 27 maart hun straat op. Ook in de randgemeenten is er heel wat enthousiasme over de ‘Gentsche gruute kuis'. In Drongen zal de hele deelgemeente samenwerken om zoveel mogelijk straten proper te krijgen.
‘Het initiatief van Ivago waarbij de Gentenaars zelf hun straten proper maken, maakte ons erg enthousiast', zegt schepen Rudy Coddens, die samen met schepen Sofie Bracke de gruute kuis in Drongen coördineert. ‘Het leek ons een perfect initiatief om de buurtbewoners te sensibiliseren en ook om het buurtgevoel aan te wakkeren.'

Lees meer in Het Nieuwsblad
Lees ook het artikel op deze site Lees ook het artikel op

Tuesday, March 15, 2011

Bouw Arteveldestadion definitief begonnen

Projectontwikkelaar en bouwheer Ghelamco is begonnen met slopingswerken op de Dacarsite aan de Ottergemsesteenweg. Voor eind deze maand beginnen ook de werken aan het Arteveldestadion, dat tegen het seizoen 2012-2013 speelklaar moet zijn.

Eerder dan aangekondigd zijn de slopingswerken op de voormalige Dacarsite begonnen. Dat komt omdat op die terreinen tegen november al de doe-het-zelf- en decoratiezaak Brico Plan-It, van meer dan 10.000m2 oppervlakte, de deuren wil openen. De Dacarsite ligt tegenover het terrein waar de nieuwe voetbaltempel moet verrijzen. Op dat terrein staat nog een immens, leegstaand fabrieksgebouw met achteraan drie enorme loodsen. Brico creëert er 84 banen. 'Die gebouwen worden de komende weken gesloopt. Daarna beginnen we te graven om een ondergrondse parkeergarage voor 1.000 wagens te bouwen. Boven op een deel van die garage wordt een Brico Plan-It en een Brico Plan-It Drive-In gebouwd', zegt Stijn De Preter, woordvoerder van Ghelamco Group. Op de Dacarsite is er nog een parking voor omliggende bedrijven, maar die gaat vandaag al dicht.

Lees meer in Het Nieuwsblad
Lees ook het artikel op deze site

Monday, March 14, 2011

Parkeerbedrijf opent jacht op buitenlanders

Buitenlanders die in Gent 'vergeten' om hun parkeerticket te betalen, krijgen vanaf deze maand de rekening thuis gepresenteerd. Bovendien wil burgemeester Daniël Termont paal en perk stellen aan de buitenlanders die in Gent wonen, maar met een buitenlandse nummerplaat blijven rondrijden. Naar eigen zeggen als eerste Vlaamse stad, zal Gent buitenlanders - voorlopig weliswaar alleen Nederlanders, Duitsers en Polen - verplichten om hun parkeerretributies te betalen. Dat zijn de parkeerbonnen die parkeerwachters achter de ruitenwisser steken als je niet betaald hebt aan een automaat of in een blauwe zone.

'Tot nog toe slaagden we er bij buitenlanders niet in die parkeerbonnen te innen', zegt de Gentse schepen Martine De Regge (SP.A). 'We geraakten niet aan de identiteitsgegevens van die bestuurders. Voor Belgische nummerplaten vinden we die via de Dienst Inschrijving Voertuigen (DIV), voor het buitenland hebben we geen dergelijke databank.'

Lees meer in Het Nieuwsblad
Lees ook het artikel op deze site
Lees ook het artikel op deze site

Saturday, March 12, 2011

De verjaardag van Colette in het MSK

Het Museum voor Schone Kunsten (MSK) stelde op donderdag 10 maart een nieuwe rondleiding voor. ‘De verjaardag van Colette’ is gemaakt door en voor mensen met een mentale beperking. Kumen vzw en het Museum voor Schone Kunsten sloegen de handen in elkaar om mensen met een mentale beperking open te stellen voor kunst.

Vanaf nu kunnen mensen met een mentale beperking in het MSK een speciale rondleiding volgen. De rondleiding, een fictieve verhaal geschreven door mensen met een mentale beperking, gaat over Frederique en Colette. Frederique bereidt zich voor op het verrassingsfeest van zijn vriendin. ‘De twee hoofdfiguren zijn personen die voorkomen in schilderijen van de collectie van het MSK,’ zegt Lies Ledure van het museum. ‘Frederique nodigt allerlei mensen uit om de verjaardag van Colette te vieren. Ook de genodigden zijn personages uit schilderijen van het MSK.’ Frederique nodigt bijvoorbeeld zijn vriend De Spanjaard uit, een man die voorkomt in een werk van Henri Evenepoel: De Spanjaard te Parijs.

Lees meer in Het Nieuwsblad
Lees ook het artikel op deze site

Thursday, March 10, 2011

Vanaf maandag zware verkeershinder op E17 in Zwijnaarde

Op maandag 14 maart gaat de heraanleg van de E17 tussen Zwijnaarde en Deinze in een hogere versnelling. Het Agentschap Wegen en Verkeer zal vanaf dan een betonnen veiligheidsstootband bouwen in de middenberm. Het verkeer wordt op drie versmalde rijstroken gebracht en de verkeerssituatie aan het op- en afrittencomplex De Pinte wijzigt grondig.
De werken starten maandag om 20 uur 's avonds om de avondspits te vermijden. Alle tijdelijke markeringen en de signalisatie om het verkeer op drie versmalde rijstroken te brengen worden aangebracht. De opritten naar de E17 en de afrit vanuit Kortrijk van het complex De Pinte gaan dicht voor het verkeer. 's Nachts zal er tijdelijk maar een rijstrook berijdbaar zijn. Vanaf dinsdagochtend moet het verkeer over drie versmalde rijstroken.

Lees meer in Het Nieuwsblad
Lees ook het artikel op deze site

Sunday, March 06, 2011

25.000 Cuberdons voor heropening straten in Gents Centrum

In het Gents stadscentrumwerden zaterdagnamiddag feestelijk enkele straten heropend. Daarmee is de eerste fase van project KoBra zo goed als klaar. Kurt Burgelman van Biezebaaze nam schepenen De Regge, Peeters en Reynebeau en wie ook maar wou volgen op sleeptouw doorheen Veldstraat, Voldersstraat, Korte Meer, Cataloniëstraat, Sint-Niklaasstraat en Mageleinstraat.

Lees meer in Het Nieuwsblad
Lees ook het artikel op deze site
Lees ook het artikel op deze site

Saturday, March 05, 2011

Dienstencentrum Ledeberg pas eind 2013 klaar

De renovatie van het Dienstencentrum Ledeberg, op het Ledebergplein, duurt nog tot eind 2013. Oorspronkelijk zou de renovatie eind 2010 klaar zijn, maar bij het strippen van het gebouw bleek het veel complexer in elkaar te zitten. De constructie moest grondiger worden bestudeerd. De kaduke hoogspanningscabine werd vervangen en de oude politiekantoren werden afgebroken. Daarna volgden nog discussies over de afwerking. De bouwvergunning is verlengd en Stad Gent hoopt dat de werken na het bouwverlof kunnen herbeginnen. Dan kunnen ze tegen eind 2013 klaar zijn en kunnen er vanaf 2014 opnieuw feestelijkheden plaatsvinden.

Lees meer in Het Nieuwsblad
Lees ook het artikel op deze site
Lees ook het artikel op deze site

Wednesday, March 02, 2011

Gentenaars testen elektrische wagen

De NMBS overhandigde gisteren de sleutels van twee elektrische wagens aan de testpersonen Stijn Sterckx en Nils Zenner. Zij zullen - net als bekende Vlaming Nic Balthazar - drie maanden lang het gebruik van een elektrische wagen in combinatie met de trein uittesten. 'Wij investeren in de elektrische wagen', zegt Leen Uyterhoeven van de NMBS-holding. 'Ze moeten een antwoord bieden op de toenemende CO2-uitstoot. Een elektrische wagen in combinatie met het openbaar vervoer komt daaraan tegemoet.'

Aan het Sint-Pietersstation zijn er ook laadpalen geïnstalleerd. 'Het komende jaar zal de NMBS in 34 stations over heel België elektrische laadpalen plaatsen. De mobiliteit van de toekomst is meer dan alleen maar een auto, fiets of alleen maar de trein.'

Lees meer in Het Nieuwsblad