Thursday, April 28, 2011

Desnoods jetfoil om mensen naar hun werk te brengen

Ook politiek groeit er steeds meer protest tegen het gebrek aan openbaar vervoer in de Gentse haven. 'Dit kan geen jaren meer aanslepen', vindt Havenschepen Christophe Peeters (Open VLD). 'Vandaag zijn er vacatures die niet ingevuld raken omdat kandidaten niet in de haven geraken.' Op voorstel van gemeenteraadslid Johan Deckmyn (Vlaams Belang) keurde de gemeenteraad dinsdagavond een motie goed waarin de NMBS veroordeeld wordt voor de weigering om een passagierstreinverbinding te organiseren in de Gentse haven.

'Als de NMBS zijn job niet doet, dan moeten we zelf maar een oplossing zoeken', zegt Christophe Peeters fel. 'Ten laatste volgend jaar starten we een haalbaarheidsstudie die moet nagaan op welke manier we werknemers naar de haven kunnen brengen. Na de liberalisering van het spoor kunnen we desnoods andere maatschappijen aanspreken om treinen in te zetten tussen Gent-Dampoort en Arcelor Mittal. Maar er zijn nog andere mogelijkheden. We kunnen met bussen werken via Max Mobiel of met boten. Het is misschien een zot idee, maar waarom zouden we geen jetfoil (een draagvleugelboo) inzetten om mensen naar hun werk te brengen.'

Lees meer in Het Nieuwsblad

Monday, April 25, 2011

De zwangere vrouwen van Resul Tapmaz

Drie van de vier vrouwelijke medewerkers van het kabinet van schepen Resul Tapmaz (Personeelsbeleid en Informatica) zijn zwanger. De schepen krabt zich in het haar, maar klaagt niet: 'Wie met jonge vrouwen werkt, weet dat dit gebeurt, en het geluk en de vreugde die de drie dames uitstralen, straalt ook op af op mij. We lossen dit wel op', aldus Resul Tapmaz. (sp.a). We informeerden bij de basis hoe die het ziet. Vandaag: Elly Dermaut, de externe harde schijf van de schepen.

Lees meer in Het Nieuwsblad

Friday, April 22, 2011

Blaarmeersen trommelt redders op

De rode vlag hangt nog uit, maar toch mag er al volop gezwommen worden in de Blaarmeersen. Het gebrek aan groene vlag is waarschijnlijk een vergetelheid van het recreatiedomein, want nooit was de zomer zo vroeg in het land. Voor redders werd er gelukkig wel gezorgd.
'Het is eigenlijk de logica zelve. Als het mooi weer is, willen de mensen zwemmen en dan is het aan ons om ervoor te zorgen dat ze dat veilig kunnen doen', vertelt Danny Lamont, beheerder van het domein. Vroeger was dat nochtans niet zo eenvoudig, omdat de stad Gent de redders zelf beheerde en enkel in de zomermaanden kon inzetten.

'Nu werken we daarvoor samen met watermaatschappij TMVW, die via een interimbureau een poule bijhoudt van mensen met een reddersdiploma. Zo kunnen we flexibeler inspelen op het mooie weer', legt Lamont uit.

Lees meer in Het Nieuwsblad
Lees ook het artikel op deze site
Lees ook het artikel op deze site

Saturday, April 16, 2011

Studentenstroom in goede banen leiden

De stad Gent en alle Gentse instellingen voor hoger onderwijs hebben de handen in elkaar geslagen om de groei van de studentenpopulatie op te vangen. Vijf jaar geleden telde Gent 52.000 studenten, over enkele jaren zullen er dat 70.000 zijn. 'We moeten die groei goed begeleiden', zegt schepen Rudy Coddens. Dieter Herregodts
Wie nog altijd niet gemerkt heeft dat Gent een bruisende studentenstad is, moet op een doordeweekse dag eens door de Sint-Pietersnieuwstraat wandelen. Het krioelt er van de studenten die les hebben in de gigantische aula van het Ufo, een middagmaal komen eten in restaurant De Brug of op weg zijn naar een campus in de buurt. Het aantal studenten in Gent is de jongste jaren geëxplodeerd. 65.000 zijn er nu al en verwacht wordt dat hun aantal binnenkort stijgt naar 70.000.

'Wij zien die studenten graag komen', zegt Rudy Coddens. 'Zij zorgen voor dynamiek in onze stad, maar we mogen niet blind zijn voor de overlast die zij soms veroorzaken. We moeten nu maatregelen nemen om de groei de komende jaren in goede banen te leiden.' De stad Gent heeft daarom samen met de Universiteit Gent, de Hogeschool Gent, de Arteveldehogeschool, Kaho Sint-Lieven en Sint-Lucas een denktank opgericht om samen oplossingen uit te werken. Gisteren werden de eerste resultaten voorgesteld.

Lees meer in Het Nieuwsblad

Monday, April 11, 2011

Venijnige Scheldemug (voorlopig) ingedijkt

Sinds er meer water door de dichtgeslibde Schelde stroomt in Gentbrugge, is het probleem met de Scheldemug enigszins onder controle geraakt. ‘Tellingen uit de muggenvallen tonen aan dat het aantal muggen drastisch is teruggelopen na 2008', zegt schepen Guy Reynebeau.

Nu met de intocht van de lente ook het muggenseizoen stilaan weer aanbreekt, slaat de buurtbewoners van de Schelde in Gentbrugge, Sint-Amandsberg en Destelbergen de schrik weer om het hart. Hoe zal het dit jaar gaan met de beruchte Scheldemug? Hoewel de wetenschappers er nog altijd hun hand niet voor in het vuur durven te steken, verwachten ze echter dat de Plaag van de Zeeschelde ook dit jaar niet echt zal pieken in vergelijking met het rampjaar 2008.

In dat jaar maakte Gent voor het eerst echt kennis met het merkwaardig fenomeen: rond de Schelde stroomden er klachten binnen van bewoners die gestoken werden door hardnekkige muggen. De steken van de piepkleine beestjes waren zeer venijnig. Veel buren bleken er allergisch op te reageren, de beten konden zelfs gaan ontsteken.

Lees meer in Het Nieuwsblad
Lees ook het artikel op Opnieuw protest tegen Sheldemug

Thursday, April 07, 2011

Dampoort blijft schrik van elke Gentse fietser

De Kasteellaan, Schoolkaai, Hagelandkaai, Dampoortstraat, Dok Zuid, twee keer het Oktrooiplein en twee keer de parking aan het station. Maar liefst negen kruispunten moet een fietser passeren als hij helemaal rond de Dampoort-rotonde rijdt. 'Zelfs voor iemand die hier elke dag voorbijkomt, blijft dit de hel', zegt Nele Aelbrecht.
Drie jaar geleden ging de Dampoort in ons Fietspadenrapport met de weinig benijdenswaardige eer lopen het gevaarlijkste fietskruispunt van Gent te zijn. Vandaag is dat jammer genoeg niet anders. Aan de inrichting van het zwarte punt is sinds 2008 niets veranderd. Fietsers zien zich op de rotonde nog altijd geconfronteerd met negen kruispunten.

Lees meer in Het Nieuwsblad
Lees ook het artikel op deze site
Lees ook het artikel op deze site

Wednesday, April 06, 2011

Ex-chef-patissier Hof van Cleve opent zaak in hartje Gent

De 25-jarige Joost Arijs, die twee jaar chef-patissier was in het driesterrenrestaurant Hof Van Cleve van Peter Goossens, opent begin mei een patisserie in de Vlaanderenstraat. In juni opent sterrenkok Kobe Desramaults in de Brabantdam de deuren van zijn bistro 'De Vitrine'. De Zuid wordt een culinair mekka.
In een gewezen apotheek aan de Vlaanderenstraat 24, niet ver van het Laurentplein, openen Joost Arijs en zijn vriendin Elke De Baerdemaeker (23) de patisserie-chocolaterie Joost Arijs. Ze willen Gent een patisserie geven die de stroppenstad nog niet kent.

Lees meer in Het Nieuwsblad

Sunday, April 03, 2011

Termont en Crevits sluiten vrede

Burgemeester Daniël Termont en Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits hebben vrede gesloten. Tijdens de ondertekening van een ‘minder hinder'-project voor de grote werken in de omgeving van UZ Gent zei de minister dat de werken voor het Arteveldestadion klaar zullen zijn.

Een maand geleden ontstond heisa omdat bleek dat de wegen naar het Arteveldestadion pas eind 2013, ruim zestien maanden na de opening van het stadion, af zouden zijn. Het gaat onder meer over het doortrekken van de R4 tussen Zwijnaarde en Merelbeke, de aanleg van een brug over de Ringvaart die de R4 Zuid verbindt met een aan te leggen rotonde op de Ottergemsesteenweg vlak voor het stadion, en de aanleg van de rotonde aan de E17. Dat bleek uit het antwoord van minister Crevits op een vraag van Vlaams parlementslid Filip Watteeuw (Groen!). Er werd gevreesd voor verkeerschaos.

Lees meer in Het Nieuwsblad
Lees ook het artikel op deze site
Lees ook het artikel op deze site
Lees ook het artikel op deze site