Wednesday, August 31, 2011

1 plaat/cd, 400 hoezen

Het Gentse radioprogramma Glimworm brengt dit weekeinde een eerste album uit, op plaat en cd. Het is een unieke uitgave, want er zijn amper 400 exemplaren te krijgen, elk met een unieke platenhoes, ontworpen door 400 verschillende kunstenaars.

‘Het begon als een cafégrap, maar mondde uit in een grootscheeps project, Ruisbestuiving', zegt Stef Moens van Glimworm, een wekelijks programma op jongerenzender Urgent.fm. ‘We sloten 14 verschillende muziekgroepen per twee een hele dag op in onze studio. Ze mochten er pas uit als ze samen een nieuwe song hadden gemaakt.' Werkten onder andere mee aan Ruisbestuiving: Toman, The Go Find, Superlijm, Marble Sounds en Kiss The Anus of a Black Cat.

Lees meer in Het Nieuwsblad
Lees ook het artikel op deze site
Lees ook het artikel op deze site

Sunday, August 28, 2011

Kaasmakerij Hinkelspel verlaat Gent voor Sleidinge

Het Hinkelspel, de enige kaasmakerij in het centrum van Gent, stopt ermee. De winkel aan de Lousbergskaai blijft bestaan. 'Er valt wat charme weg in Gent. De kaas die je hier kocht, werd op vijf meter van de winkel gemaakt', zegt uitbaatster Hilde Cattrysse.

De biologische kaasmakerij Het Hinkelspel werd dertig jaar geleden opgericht aan de Lousbergskaai. Het bijhorende kaaswinkeltje een aantal jaar later. Nu gaat de enige kaasmakerij weg uit Gent en blijft het winkeltje alleen achter. 'We begrijpen dat er wat charme wegvalt hier in Gent. De kaas die iemand hier kocht, werd op vijf meter van de winkel gemaakt', zegt Hilde Cattrysse van Het Hinkelspel. 'Maar we staan achter onze beslissing.'

De kaasmakerij in Gent staat op dit moment leeg, op een grote kaastobbe na. De winkel draait wel nog op volle toeren. 'Er leeft in Gent nu wel een misverstand onder de mensen. Ze zijn bang dat de winkel ook weggaat, maar dat is helemaal niet het geval. We zijn helemaal niet van plan om met de winkel Gent te verlaten', zegt Cattrysse.

Lees meer in Het Nieuwsblad
Lees ook het artikel op deze site

Monday, August 08, 2011

Afwerking Oude Vismijn loopt vertraging op

Het gonst van de geruchten als zou de Oude Vismijn met de daarbij horende brasserie Bord'eau op de rand van het failliet balanceren. En dat amper acht maanden na opening. Die geruchten worden versterkt doordat de laatste werken aan de Vismijn quasi stil liggen en de projectontwikkelaar enkele gebouwen op het Veerleplein te koop stelt. 'Het loopt wat moeilijk, maar er is géén probleem', verzekert Rudy Leroy. Ondanks het feit dat de Oude Vismijn en brasserie Bord'eau in november vorig jaar openden, is het poortgebouw, de ingang tot de vismijn, nog steeds een halve bouwwerf. Niet dat de brasserie daar onder te lijden heeft. 'We hebben uitstekende Gentse Feesten achter de rug. De start was wat moeilijk, maar ondertussen vindt het publiek ons en zijn we geregeld volzet', zegt directeur Christian Schuddinck van de Bord'eau.

Lees meer in Het Nieuwsblad
Lees ook het artikel op deze site
Lees ook het artikel op deze site

Saturday, August 06, 2011

Hoog, droog en alleen in de Rabottorens

De geleidelijke sloop van de drie woontorens aan het Rabot begint in 2012. De 178 appartementen van toren 1, dichtstbij de verkeerslichten, lopen stilaan leeg. Er zijn nog dertig flats bewoond. Door 'diehards', veelal alleenstaande vrouwen en allochtone gezinnen.

De Rabottorens zijn gebouwd in de jaren zeventig, maar - naast het feit dat vele mensen ze ontzettend lelijk vinden - ze voldoen niet meer aan de huidige kwaliteits- en veiligheidsnormen. Daarom besliste de stad in 2009 ze geleidelijk aan te slopen. In maart 2012 al moet de eerste toren, dichtst bij de verkeerslichten, leeg zijn en gestript worden. In 2014 volgt toren 2 en vier jaar later verdwijnt toren 3. In de plaats komen nieuwe, beter aangepaste sociale woningen. Voor de bewoners van toren 1 werd, samen met WoninGent, een nieuwe sociale woonst gezocht. Van de 178 appartementen zijn er nu nog zo'n dertig bewoond. Veelal door diehards en allochtone gezinnen. Hoe is het leven in een bijna lege, gigantische woontoren, daar hoog, droog en alleen? 'Ik heb hier twintig jaar lang heel graag gewoond, tussen de mensen', zegt Anita Lavivier (59), die in de torens bekendstaat als de mevrouw die in de post werkt. 'Maar niet op deze manier. Iedereen is weggetrokken. Ik voel me hier niet meer op mijn gemak.'

Dierenvriend Anita woont alleen, maar heeft in haar kleine appartement een gezellig nest gemaakt door het vol te stouwen met pluchen dieren en afbeeldingen en beeldjes van dolfijnen. Haar twee papegaaien, Oscar en Seute, houden haar gezelschap. 'Dit was vroeger een van de mooiste buurten van Gent.'

Lees meer in Het Nieuwsblad
Lees ook het artikel op deze site
Lees ook het artikel op deze site

Tuesday, August 02, 2011

Schepen Segers neemt twee eeuwelingen mee op uitstap

Schepen van Bevolking Catharina Segers (Open VLD) had vorig jaar twee actieve Gentse eeuwelingen zonder enige familie een koetstochtje aangeboden. 'Ik had toen beloofd hen volgend jaar opnieuw mee te nemen op uitstap.'Gisteren hield de schepen haar woord en trakteerde Mariette Bouverne (102) en Robert Cardon (101) op een boottochtje door het Gentse centrum. Ze toonde hen het nieuwe STAM, de Ajuinlei waar zondagochtend de boekenmarkt plaatsvindt en ook de nieuwe woning van Guy Verhofstadt aan het Gravensteen.

Omdat Robert per se de vernieuwde vismijn wou zien, eindigde hun uitstapje op het terras van de Bord'eau met een koffie en een dame blanche. 'Plezant maar un peu court', vond Mariette, die als echte Gentse haar gesprek doorspekt met hele zinnen in het Frans. Beide oudjes zijn nog tamelijk goed te been en nog heel pienter.

Lees meer in Het Nieuwsblad
Lees ook het artikel op deze site
Lees ook het artikel op deze site